
Tandoor je keramická pec k přípravě pokrmů. Nejedná se pouze o speciální gril, ale také o dekoraci, která se hodí do vaší zahrady. Vaření v tandooru se provádí díky přenosu tepla stěn, které jsou ohřívány otevřeným ohněm.
Při prvním zapálení se na stěnách tandyru mohou objevit malé, vlásečnicové prasklinky. Čím pomaleji poroste teplota, tím budou prasklinky menší a nenápadnější. Nejde o nic vážného.
Díky prasklinám tandyr „dýchá“. Praskliny fungují jako dilatační spáry – rozšiřují se při zahřívání tandyru a po zchladnutí jsou opět téměř neviditelné.
Keramické části tandyru jsou usazené v robustním kovaném rámu, který zajistí kompaktnost a plnou funkčnost tandyru i po vzniku prasklinek.
Vzniku prasklinek můžete částečně předejít dodržením základních pravidel použití.
- Při prvním použití rozpalujte tandyr pozvolna. Začněte s malými třískami a postupně přidávejte další dřevo. Nespěchejte! Teplota stěn musí stoupat pomalu.
- Pokud je teplota vzduchu nízká nebo mrzne, je nutné rozpalovat tandyr pozvolna a zabránit velkým teplotním skokům.
- Tandoor umístěte na podstavec nebo podložku, abyste zabránili jeho navlhnutí. Po použití a zchladnutí ho vždy zakryjte nepromokavou ochrannou plachtou. Pokud navlhne, nechte ho před použitím vyschnout.
Ke každému hrnci dodáváme podstavec zdarma!